تربيه الدجاج للمبتدئين عالم الدواجن


تبلغ مدة تربية الدجاج من 35 - 42 يوم من لحظه استلام الكتاكيت عمر يوم وحتي انتاج دجاج متوسط وزنه يبلغ من 1.800 كجم - 2.000 كلجم . حسب نوع السلاله ونوعية العلف . ويلاحظ هنا اختيار لفظ تربيه الدجاج لتوضيح وترسيخ مفهوم الرعايه والاهتمام الكاملين كما لو اننانربي اطفالنا تماما ولا تندهشوا لان كلاهما يحتاج الي نفس الاهتمام والرعايه الصحيه . فلا اتصور ان اهل اي مولود يمكن ان يغفلوا عن ميعاد تحصين او علاج مولدهم بجانب توفير المكان النظيف والهواء النقي كذلك المياه والمآكل المناسبين ......الخ .
ويمكن تقسيم فترة التربيه الي فترتين :
1 - الفتره الاولي : 21 يوم منذ استلام الكتاكيت عمر يوم وحتي عمر 21 يوم ( يطلق عليها فترة التحضين )وفي المقال السابق اوضحت اهم القواعد الازمه لانجاح هذه الفتره الحرجه من عمر الدجاجه ويتوقف نجاح الدوره بالكامل علي هذة الفتره الحرجه من عمر الدجاجه . ولم اذكر المعاملات الطبيه متعمدآ زياده في التركيز وعدم التشتيت . ولكن سيتم شرح برنامج المعمالات البيطريه وكذلك التطهير في المقال القادم بعد الانتهاء من شرح باقي قواعد التربيه خلال الدوره بالكامل وحتي عمر البيع .
2 - الفتره الثانيه : من عمر 22 وحتي نهاية الدوره . للاسف تعتبر هذه الفتره - ورغم قصرها - هي الاكثر في المشاكل والاصعب في العمل نتيجه زياده حجم الفراخ وبمرور بضعه ايام يبدأ التزاحم في العنبر . و مع التزاحم وزيادة الحجم تبدا المتاعب وتزداد المشاكل . ولتجنب هذه المشاكل يجب اتباع الاتي :

1 - الالتزام بتحديد عدد الطيورفي العنبر بتخصيص عدد 10 دجاجات لكل متر مربع من مساحة العنبر . مثال : عنبر مساحته 500 متر مربع يلزم 500 * 10 = 5000 دجاجه و يمكن اضافة 500 دجاجة اخري لتعويض النافق والفرز ة .هذا يجنبنا التزاحم في العمر الكبير . علما بان التزاحم يؤدي عدم تجانس الطيور وظهور طيور ضعيفه وسرعة انتشار الامراض .
2 - توفير العلف المتزن من مصدر موثوق علي مدار 24 ساعه دون اي تجويع وكمثل المياة من مصدر نقي . والعلف الغير متزن او التجويع يؤدي الي زياده في معامل التحويل وبالتالي زيادة التكلفه .
3 - تخصيص مسقي معلقة لكل100 دجاجه ومعلفه لكل 50 دجاجه .
4 - الاهتمام يومبا بنظافة الفرشه وجفافها . والعمل يوميا علي ازالة الاجزاء المرطبه وتغيرها بفرشه جديده مع خلطها بالقديمه لتحسين قدرتها علي امتصاص الرطوبه .
5 - ضبط فتحات الشبابيك او الستائر التي تسمح بدخول الهواء النقي وتحول دون دخول تيارات الهواء البارد علي الدجاج مباشرة . وهنا لنا وقفه توضيحيه بشئ من التفصيل لان هذه النقطه هي مشكله المشاكل في العنابرالمفتوحه والسبب الاعظم لكل متاعب المربيين . نعلم ان كل اخراجات الطيور ( الزرق ) تتراكم معها داخل العنبر من بدأ الدوره حتي نهايتها مما يؤدي الي تراكم كميات هائله من الزرق قرب نهايه الدوره والذي يتحلل باستمرار منتجآ غاز الامونيا . ويؤدي تراكم هذا الغاز داخل العنبر واستنشاق الطيور له الي التهاب اغشيه العين والاغشيه المخاطية المبطنه للجهاز التنفسي للطائر مما يؤدي الي الاصابه بلامراض التنفسيه المزمنه - من اوسع امراض الدجاج انتشارآ - والتي تؤدي الي ارتفاع نسبة النفوق وفقدان الطيور لوزنها وهزال نسبه كبيره وقد يطيل علاجه او التخلص منه وتكون الخسائر مزدوجه. خسائر ضعف الانتاج بسبب انتاج نسبه من الدجاج هزيله وكذلك ارتفاع نسبة النافق اضافه الي خسائر تكاليف العلاج . ولذا وجب علينا اتباع الاتي في تهويه العنبر وتننقيه اجوائه من هذا الغاز وغيره من الغازات الضاره .
في حاله زياده سرعه الرياح الباردة ( اندفاع الهواء بشدة ) تقلل الفتحات من الجه المواجهه للرياح وتزداد من الجهه المفابله . لان مع زياده سرعتها تسطيع الكميه المندفعه من الفتحه المحدوده طرد الغازات الضاره . وكلما تقل سرعه الرياح نزيد الفتحه اتساعآ وكلما زادت نقلل اتساعها وهكذا . وهي عمليه مرهقه وتتطلب الضمير من عمال المزرعه اذ اكان المالك غير موجود كما تطلب الوعي وبعض الخبره من العمال . هكذا في فصل الشتاء اما صيفآ فيجب ترك الشبابيك من جميع الجهات مفتوحه دون اي تحفظ .
6 - المرور باستمرار لضبط التهويه ونستحث الطيور لتناول العلف بهز المعالف لملأ طبق المعلفه دون اي تهدير للعلف .
7 - منع دخول العنابر لغبر العاملين بها .مع اتباع وسائل التطهير الروتينيه قبل دخول العنبر .
8 - يخصص لكل طائر حوالي 3.5 - 4 كلجم علف حسب المالك للمتوسط المستهدف للدجاج المنتج .
9 - عمل سجل يومي لتسجيل العمر والنافق والمعاملات البيطريه .
10- بعد توريد الدجاج المباع تزال الفرشه و يغسل العنبر جيدا بالماء والصابون باستخدام موايتر الرش لأزاله اي مواد عضويه ويطهر ويغلق
استقبال الكتاكيت
لنبدأ الان اولي الخطوات لانتاج دجاج جيد خالي من اي عيوب سهل التسويق حيآ او التوريد للمجازر دون فرز او استبعاد طيور ضعيفه او مريضه تعود علينا بالخسائر - لا قدر الله - او تقلل من ارباحنا . وللوصول الي هدفنا من انتاج دجاج مرتفع الجودة يجب علينا الاهتمام تماما بمرعاه النقاط الاتيه :
النظافه الكامله وتطهير العنابر والادوات المستخدمه دون تهاون .
1 - فرش الارضية بطبقه من تبن القمح الناعم او نشارة الخشب - ويفضل نشارة الخشب لانها اكثر قدره علي امتصاص الرطوبة من تبن القمح بسمك مناسب (5 سم صيفآ و10سم شتاء ) .
2 - يخصص جزء من مساحة العنبر (حوالي 20% من المساحه الكليه ) ويغلق بستاره سميكه من التيل لمنع تسرب الحراره او تعرض الكتاكيت لتيار هواء بارد هذه المساحه المخصصه لاستبقبال الكتاكيت (يطلق عليها مكان التحضين ) توزع فيها الدفايات بمعدل دفايه لكل 1000 - 1500 كتكوت حسب كفائة الدفايه المستخدمه كذلك ترص المساقي المقلوبه والمعالف الارضيه في خطوط طوليه منتظمه وبالتبادل . ويخصص مسقي ومعلفه لكل 100 كتكوت . ثم نبدأ بتدفئه المكان قبل وصول الكتاكيت بفتره كافيه قد تصل الي24 ساعه حتي نضمن ان تصل درجه الحراره الي 34 - 35 درجه مئويه . تجهز المساقي مملؤة بالمياه في مكان التحضين قبل وصول الكتاكيت ببضع ساعات حتي تكتسب حرارة العنبر وتشرب الكتاكيت مياه دافئه .
3 - يوضع العلف البادي بالمعالف بعد وصول الكتاكيت بساعتين لضمان اتمام امتصاص بقايا كيس المح . ويحزر من ملأ المعالف حتي حافتها لان ذلك يؤدي الي زيادة الفاقد في العلف نتيجه بعثرة ( نثر ) الكتاكيت للعلف خارج المعلفه . وايضآ لعدم بقاء العلف بالمعالف لمدة طويله مع ارتفاع درجه الحراره مما يؤثر علي محتوياته . ولذلك يفضل العلف بكميات صغيره علي فترات متقاربه مع الحرص علي عدم تجويع الكتاكيت ولو لفتره ضئيله .
4 - مع مرور ايام بسيطه ونظرآ لمعدل نمو الكتاكيت السريع سنلاحظ بدأ التزاحم في مكان التحضين وهنا لابد من زيادة المساحه المخصصه للكتاكيت لمنع التزاحم والذي يسبب مشاكل كثيرة سيرد ذكرها لاحقآ . وهكذا كل بضعه ايام حتي نصل الي المساحه الكليه للعنبر .
لابد من المرور المستمر علي الكتاكيت للعنايه والملاحظة واثناء المرور يجب ملاحظة الاتي :
1 - نظافه الفرشه وجفافها وتغير اللازم منها .
2 - نقاء جو العنبر وعدم وجود رائحة اي غازات وخاصة غار الامونيا الناتج عن تحلل الزرق . وفي مثل هذة الحاله لابد من تهوية المكان بالقدر المناسب لطرد الغازات وتنقيه جو العنبر وقايه من الامراض .
3 - توفر المياه ونظافه المساقي .
4 - توفر العلف وعدم تهديره .
5 - ضبط درجه الحراره والتي ممكن ان نعرفها من حاله الكتاكيت نفسها وبرغم وجود الترمومتر يجب علينا ملاحظة الاتي :
ا - عندما تتباعد الكتاكيت في احد الاركان مع الصوصوه بصوت عالي . يكون ذلك دليل علي وجود تيارهواء بارد يجب علينا معرفة مصدره وتلاشيه .
ب - عندما تتجمع الكتاكيت اسفل الدفايات مع الصوصوه بصوت عالي . يكون ذلك دليل علي انخفاض درجة الحراره وهنا يجب زيادتها .
ج - عندما تتوزع الكتاكيت وتنتشر بصوره جيده في ارجاء المكان المخصص لها تأكل وتشرب دون صوصوة بصوت عالي . يكون ذلك دليل علي ان الحراره مضبوطه .
6 - بمجرد ان تسطيع الكتاكيت ان تصل الي المساقي الاتوتماتيكيه المعلقة وكذلك المعالف المعلقه ترفع المساقي المقلوبه وكذلك المعالف الارضيه .
مده لا تقل عن 15 يوم قبل استقبال دفعه جديده



The breeding period can be divided into two periods :
1 - First Period : 21 days since the receipt of the chicks day old until the age of 21 days (called the period of incubation ) In a previous article explained the most important rules of crisis for the success of this critical period of life hen and stops the success of the whole on this critical period of life hen . Medical transaction did not mention a deliberate increase in the concentration and lack of distractions . But will Explained Almamalat program , as well as veterinary cleansing in the next article after the completion of the rest of the rules of Education explained during the entire session and up to the age of sale.
2 - The second period : from the age of 22 and until the end of the session . Unfortunately considered this period - despite the palace - are the most in the most difficult problems and to work due to increased size of the chicken and the passage of a few days begin crowding in amber . And with overcrowding and increase the size start trouble and getting problems . To avoid these problems , you must follow the following:
1 - Commitment amber select Taiorvi number allocated a number 10 hens per square meter of space amber. Example : dormitory area of 500 square meters is required 500 * 10 = 5000 chickens and can add another 500 chickens to compensate for dead , sort of . This avoids overcrowding in the great age . Note that the overcrowding leads the heterogeneity of the birds and the emergence of the birds are weak and the speed of the spread of disease .
2 - Provide balanced feed from a trusted source 24 hours without any starving like water from a pure source . And non- balanced feed or starvation leads to an increase in the conversion factor and thus increasing the cost .
3 - customize hanging hosed each 100 chickens and Mafah of the per 50 chickens .
4 - Attention Aomba the clean brush and dry . And work every day to remove the soft parts and change brushing with a new mixed Bakaddima to improve its ability to absorb moisture .
5 - Adjust the slots windows or curtains that let in the fresh air and prevent the entry of cold air currents directly on the chicken . Here we stopped illustrative in some detail because this point is a problem problems in Annabralamvetoha and the greatest cause of all the troubles breeders . We know that all outputs birds ( blue ) accumulate them inside the amber began session until the end of which leads to the accumulation of huge amounts of glaucoma near the end of the session , which constantly breaks down ammonia gas producer . And causes the accumulation of the gas inside the amber, inhaling bird him to inflammation of the membranes eye and mucous membranes lining the respiratory tract of a bird which leads to injury Orad chronic respiratory diseases - from a broader disease chicken prevalent - and which leads to high mortality rate and the loss of bird weight and wasting a large proportion has prolong treatment or disposal than double the losses . Double production losses due to produce a percentage of lean chicken , as well as the high proportion of the dead as well as treatment costs losses . Therefore, we must follow the following in amber ventilation and Tnnekaya airspace of this gas and other harmful gases .
In the case of increasing the speed of the cold wind ( air rush strongly) reduce the openings of thrusting in front of the wind and getting from the Mufablh . Because with increase speed can repeat quantity surging from the hole Ltd expulsion of harmful gases . Whenever less wind speed increase the aperture wider and greater underestimate the breadth and so on . It is cumbersome and requires a conscience of Farm Workers , as Lacan owner is also requests awareness and some experience of the workers. Thus, in the winter, either in summer must leave the windows from all sides open without any reservation.
6 - Traffic constantly to adjust the ventilation and نستحث birds to eat fodder shake Mangers to fill the dish المعلفه without any Tahedar the feed .
7 - to prevent the entry of wards Pollack employees . With a means of cleansing routine before entering the amber .
8 - allocated to each bird is about 3.5 - 4 Kg feed by the owner of the average target for chicken product.
9 - the work of a daily log to record the old and dead and veterinary transactions .
10 - after the retail supply of chicken still brush amber wash thoroughly with soap and water using spray Mwightr to remove any organic materials and cleanses and closes
Receiver chicks
Let's start now, the first steps for the production of a good chicken free of any defects easy marketing supply or alive without massacres sort or exclude weak or sick birds back losses of us - God forbid - or reduce our profits. In order to reach our goal of producing high - quality chicken we must pay attention completely Bmraah the following points:
Full Janitorial and disinfection of wards and tools used without compromise.
1 - ground floor with a layer of soft wheat straw or sawdust - sawdust preferred because they are more able to absorb moisture from wheat straw appropriate thickness (5 cm 10 cm in summer and winter) .
2 - allocates part of the area of ​​amber (about 20% of the total area ) and closes the curtain of thick Alltel to prevent leakage of heat or exposure chicks to stream cold air this space for Astbakbal chicks (called place of incubation ) distributes the heaters at Heater Per 1000-1500 chick by efficiency Aldfaye used well as canals surveillance of inverted and Mangers flooring in the regular longitudinal lines and interchangeably. And allocates hosed and Mafah per 100 chick. Then Heated begin to place before the arrival of the chicks in advance of up to 24 hours in order to ensure that the temperature reaches 34 - 35 degrees Celsius. Processed canals filled with water in place of incubation before the arrival of a few hours until the chicks are gaining heat and drink amber chicks warm water .
3 - Badi Balmaalv of feed is placed after the arrival of the chicks two hours to ensure complete absorption of the remnants of the yolk sac . And guess from Mangers filled to its edge because it leads to an increase in feed losses hash result (prose) chicks for feed outside المعلفه . And also the lack of survival fodder Balmaalv for a long time with high temperature , which affects the content . Therefore prefer to feed in small amounts at frequent intervals with careful not to starve chicks even for a minimal period .
4 - With the passage of days simple, due to the rapid rate of growth of the chicks will notice began crowding in place here is a nursery must increase the space allocated for the chicks to prevent overcrowding , which causes many problems refunded mentioned later . Thus, every few days until we get to the total area of the ward .
To be constant traffic on the chicks care and observation during a traffic should note the following :
1 - Cleaning brush and dry and change too much from them .
2 - purity Joe amber and the absence of any gas odor , especially laurel ammonia resulting from the decomposition of glaucoma. In such a case must be ventilated to the extent appropriate place for the expulsion of gases and air purification amber and prevention of diseases.
3 - water availability and cleaner Mesqa .
4 - provides fodder and non Tahedarh .
5 - adjust the temperature , which is possible to know the status of the chicks themselves and despite the presence of the thermometer , we must note the following :
- When the chicks diverge in one corner with Alsosou loudly . It is evidence of the existence of a cool Ttiarhoa we must know its origin and fading .
B - when clustered chicks down heaters with Alsosou loudly . This is evidence of the low temperature here should be increased .
C - when the chicks are distributed and well spread out all over the place allotted eat and drink without Sousoh loudly . This is evidence that the heat set.
6 - Once you can repeat the chicks reach canals Alatautametekih outstanding as well as outstanding Mangers flying inverted Mesqa and well as terrestrial Mangers .
A period of not less than 15 days before receiving a new batch

هناك تعليقان (2):

  1. شركة تنظيف مسابح بجدة

    فصل الصيف على الأبواب ومن المحبب لدى الكثيرين هو اللجوء المسابح هربا من حرارة الشمس الحارقة، أو لممارسة رياضة السباحة، ومن المعروف لدينا جميعاً أن صحة أطفالنا هي الأساس ولذلك يجب الاهتمام بتنظيف المسابح بطريقة شبة مستمرة، وذلك لضمان نظافتها والعمل الدائم على المحافظة عليهم، ولذلك يجب الاستعانة بشركة تنظيف مسابح بجدة، والتي تعتبر من افضل الشركات الرائدة فى ذلك المجال.
    فتعمل الشركة على توفير فريق عمل يتم إرساله إلى المكان المراد، وذلك بعد الاتفاق مع مسؤولي الشركة وتوقيع العقود، ومعهم جميع الأجهزة والمعدات الخاصة بذلك، بالإضافة بأفضل مواد التنظيف التي لا تعمل على الإضرار بصحة المياه، ويبدأ فريق العمل على الفور لتنظيف المسابح، وتركها نظيفة ومعقمة، لنكن مطمئنين على صحة أطفالنا.

    ردحذف
  2. Yukon Gold Casino Review - Is This a Trustworthy Site for 2021?
    Yukon Gold Casino Review. A detailed Yukon Gold Casino review with everything you 사다리 사이트 need to know 벳 365 우회 접속 about 폴 댄스 도끼 casino games, promotions, latest 샌즈 bonuses, 인터넷 바카라

    ردحذف